Morgan Freeman: En skådespelare med mängder av utmärkelser

Morgan Freeman gjorde sin debut på scenen som nioåring då han spelade huvudrollen i en skolpjäs. Tre år senare fick han sin första utmärkelse då han vann en skådespelartävling. Det var hans första men definitivt inte sista utmärkelse. Genom åren har Freeman fått Oscarnomineringar för Street Smart, Driving Miss Daisy, The Shawshank Redemption, Invictus och vann 2005 en Golden Globe och en Actors Screen Guild Award för Million Dollar Baby.

År 1955 tog han examen och fick då möjligheten att få ett dramastipendium för fortsatta studier men Freeman valde istället att bli radartekniker i den amrikanska armén. Men han kunde inte släppa skådespeleriet utan flyttade till L.A och tog skådespelarlektioner i början av 60-talet samtidigt som han jobbade som kontorist på ett College. År 1967 gjorde han sin debut på en Off-Broadway scen i ”The Nigger Lovers” och tog steget till Broadway året efter genom att medverka i Hello Dolly.

Under hela 70- och 80-talet fortsatte Freeman att jobba inom teater och fick sin första Obie Award 1980 för sin roll i Coriolanus. Hans andra Obie Award fick han 1984 och under 80-talet hann han även med att få en Drama Desk Award, en Clarence Derwent Award samt ytterligare en Obie Award.

Lika stor på filmduken

Visserligen var Freeman med i sin första långfilm redan 1971 (Who Says I Can´t Ride a Rainbow?) men det var i den amerikanska såpoperan Another World som han blev känd för den amerikanska publiken.  I mitten av 80-talet fick han biroller i ett flertal långfilmer och genom sina insatser fick han allt större roller. Förutom hans skådespelarinsatser väljs ofta Freeman till filmer för sin karakteristiska berättarröst vilket han bland annat medverkat med i dokumentären The March of Penguins.

Några av de filmer som Freeman medverkat i är Unforgiven, Glory, Seven, Deep Impact, Evan Almighty, The Dark Knight Triologin och Robin Hood – The Prince of Thief.