Mark Wahlberg: Från slagsmål och fängelse till rampljuset

Redan som ungdom hade Mark blivit ett polisärende över 20 gånger vilket framförallt berodde på att han som 13-åring var beroende av kokain och annan narkotika. När han var 16 år slog han en vietnamesisk man medvetslös med en träpåk och anföll även vietnamesiska personer i närheten.  Det klassades som mordförsök men på grund av hans låga ålder blev straffet bara två år. Men straffet verkade inte förändra hans attityd då han som 21-åring bröt käken på sin granne i ett helt oprovocerat överfall.  Även detta överfall gav honom fängelsestraff men denna gång gav det bättre effekt då han bestämde sig för att förändra sin livsstil. Från att varit en slagskämpe tog han steget till att bli en världskändis.

Mark blev först känd som bror till Donnie Wahlberg, en av medlemmarna i gruppen New Kids On The Block som var enormt stor på 80- och 90-talet. Men Mark skulle några år senare även bli känd för sin egen musik och inte bara förknippas med sin bror.

Egen karriär

Mark Wahlberg går ofta under sitt smeknamn, som han fick tidigt i sin karriär, dvs Marky Mark. Namnet kommer från det band (Marky Mark and the Funky Bunch) som han spelade i 1991. Det var med denna grupp han spelade in Good Vibration som snabbt klättrade upp på första platsen på Bilboardlistan.  Låten var producerades av hans bror så än så länge bestod fortfarande hans framgång och kändisskap till viss del av hans mer kända bror.

Kommande album fick inte samma genomslagskraft även om enstaka låtar klättrade högt på olika listor. Han samarbetade bland annat med olika reggae- och rapsångare och hade influenser av eurodance.

Trots relativt stora framgångar lämnade han gruppen 1993 och satsade på en skådespelarkarriär med första TV-filmen The Substitute (1993). Hans insatser uppskattades och redan året efter fick han rollen i sin första långfilm Renaissance Man (1994). Genombrottet på filmduken var ett faktum och efter dessa filmer följde allt större och påkostade produktioner.

Mark har medverkat i en rad filmer och även varit producent för Tv-serier. Några av de filmer han medverkat i är Fear (1996), Three Kings (1999), The Perfect Storm (2000), Rock Star (2001) Shooter (2007) samt Date Night (2010).