Kanye West gör filmmusik

Kanye West är musikproducenten som trots tvivel från många håll även skapade sig en framgångsrik solokarriär som än idag fortsätter att utvecklas och frodas. Vid sidan av att göra musik för egen räkning och för andra artisters skivor har han även haft ett finger i att skapa musik som ackompanjerat skådespelare på vita duken.

State Property (2002)

Filmmusiken till filmen State Property, som Kanye West bidrog till, är även gruppen State Propertys första album. Albumet var en framgång då det som högst hamnade på fjortonde plats på Billboard 200, på första plats i genren för R&B/Hip-Hop album och på andra plats för skivor med filmmusik.

Coach Carter (2005)

Coach Carter är filmen där skådespelare Samuel L. Jackson portträtterar den hårdföre baskettränaren Ken Carter som 1999 väckte uppmärksamhet då han bänkade sina bästa spelare eftersom de inte lyckades prestera i skolan.

Kanye Wests bidrag till soundtracket hamnade inte i filmen utan låten Wouldn’t You Like to Ride finns enbart med på skivan.

More Than a Game (2009)

Dokumentärfilmen handlar om basketstjärnan LeBron James och de svårigheter han går igenom tillsammans med fyra av hans lagkamrater på vägen till strålkastarljuset i NBA.

Kanye Wests bidrag till filmmusiken var att delta på Drakes låt Forever tillsammans med Lil Wayne och Eminem. Han producerade även låten History åt Jay-Z där Tony Williams, som är hans kusin, stod för sånginsatserna.

Notorious (2009)

Notorious är den biografiska filmen som är baserad på rapparen The Notorious BIG:s liv och död. Filmmusiken bestod mest tidigare utgivna låtar som på något sätt var kopplade till den mördade artisten men Kanye Wests bidrag var ett originalstycke producerat just denna film i form av låten Brooklyn Go Hard med Jay-Z.

The Man with the Iron Fists (2012)

Soundtracket, med samma namn som filmen, är till stora delar legendaren RZA:s skapelse och beskrivs bäst som en blandning mellan hip hop och neo-soul. Filmmusiken består i mångt och mycket av bidrag från medlemmar av det vitt omtalade Wu-Tang Clan såsom Method Man, Ghostface Killah, Raekwon och U-God.

Kanyes bidrag till filmens musik kommer med låten White Dress som han producerat tillsammans med Diggs.